Data mining:
Schatgraven in Gegevensbergen

LAPP-Top Informatica, Pre University College Leiden
Peter van der Putten (putten-at-liacs.nl), April 2004

 

Practicumopdrachten

 

Opdracht 1: Beestenbomen

 

In deze opdracht werken met een data set van dieren en hun kenmerken. Met behulp van een beslisboom voorspellingsmodel leert de computer dieren in te delen in soorten/families (zoogdieren, vissen, reptielen etc.).  

 

1.1  Hier kun je de dieren data set bekijken in Excel formaat. Bedenk en teken zelf een beslisboom van drie tot max zes ‘vragen’ diep die een dier indeelt in een soort/familie, gegeven de kenmerken van de dieren die bekend zijn in de data set.

1.2  We gaan nu de computer zelf een beslisboom laten maken. Download eerst deze zip met data sets naar je computer en pak hem uit. Open de zoo.arff data set in WEKA door er op te dubbelklikken (of kies start menu – weka – weka-3-4 – Weka Explorer – Open file).

1.3  Hoeveel beesten zitten er in de data set? Hoeveel kenmerken zijn er bekend van elk beest? Met visualize all kun je eventueel een overzicht van de kenmerken en hun relatie met de doelvariabele (soort/familie, de te voorspellen variabele) bekijken.

1.4  Ga naar de classifier tab en klik choose-trees-j48 om aan te geven dat  we een voorspellingsmodel (classifier) van het type beslisboom-j48 willen maken. Teken de gevonden beslisboom na.

1.5  Welk percentage van de instances wordt correct geclassificeerd? Welke soorten/families worden met elkaar verward (tip: zie de confusion matrix).

1.6  Er zijn veel instellingen waar we mee kunnen experimenteren. Bvb: klik op J48 etc... naast choose, het instellingenscherm verschijnt, verander binarySplits in false naar true (klik more voor uitleg) en bouw een nieuwe beslisboom. Wat is het verschil?

1.7  Experimenteer met een aantal ander classifiers en probeer een beter classificatie percentage te krijgen. Noteer het beste classificatie percentage.

 

Opdracht 2: Beestenregels

 

In deze opdracht gaan we met behulp van een associatieregel algoritme op zoek naar opvallende regelmatigheden in de zoo data set.

 

2.1  Het associatie algoritme dat we gebruiken kan alleen omgaan met nominale variabelen dus we moeten de numerieke variabele ‘aantal poten’ omzetten in discrete klassen (bvb 0, 2, 4, >4 poten etc). Dit soort ‘data preprocessing’ kan gedaan worden in de preprocess tab dmv het kiezen van het juiste filter (Discretize of PKIDistcretize) en dan Apply. Check het verschil voor en na het toepassen van het filter.

2.2  Doe een run van het associatieregel algoritme (associate-start). Welke regel(s) zijn altijd waar volgens de data (hint: let op de confidence)?

2.3  Noteer een of meerdere voorbeelden van interessante regels. Noteer ook een voorbeeld van een regel die wel erg triviaal is of nergens op slaat.

 

Opdracht 3: Pima indianen, paddenstoelen & politici

 

De zip file uit opdracht 1 bevat een aantal verschillende data sets varierend van het voorspellen van diabetes bij indianen tot het herkennen van klinkers of het onderscheiden van eetbare en giftige paddenstoelen. De meeste data sets bevatten een korte beschrijving in de ‘header’ (open met notepad). Kies een of meerdere data sets die je interesseert. Voor elke data set noteer je:

  • wat er voorspeld wordt
  • de kwaliteit van de voorspelling (beslisboom of andere classifier)
  • het profiel bvb op basis van een beslisboom
  • een of meerdere interessante associatieregels
  • een voorbeeld hoe de voorspelling gebruikt kan worden

 

Opdracht 4: Mine Yourself

 

Aan het begin van het practicum heb je een aantal vragen over jezelf beantwoord. In deze opdracht gaan we de data set van alle LAPP-Toppers analyseren om verschillende interessen en kenmerken te voorspellen en regels in de data te ontdekken.

 

4.1  Bouw een decision tree classifier die voorspelt of iemand liever naar Idols of Nova kijkt. Wat is de voorspelkwaliteit van het model? Wat zijn belangrijke onderscheidende kenmerken?

4.2  Bouw vervolgens classifiers voor andere kenmerken. Geef een voorbeeld van een goed en een slecht te voorspellen kenmerk. Als je een interessant of grappig profiel vindt, maak er dan een aantekening van zodat we aan het eind van het practicum de leukste voorbeelden kunnen bespreken.

4.3  Leid vervolgens met het associatieregels interessante kenmerken van de data set af.